Opet medo u pohode djedu Begi

Opet medo u pohode djedu Begi

Rahmanović Bego je pčelar iz Banovića.

Tradiciju pčelarstva svog djeda i oca odlučio je nastaviti kada je otišao u penziju kao hobi pčelar. Svoje pčele drži na porodičnom imanju u zaštićenom pejzažu Zlača.

Probuđen iz zimskog sna u potrazi za hranom prije godinu dana medvjed je poharao košnicu djeda Bege. Nije se tada Bego žalio, naprotiv, izjavio je da su iz te situacije svi izašli zadovoljni, i medvjed koji je okusio med, i djed koji je netom prije izvrcao solidnu količinu meda od vrijeska. I kao da se tada stvorila nekakva veza među njima dvojicom, pa je medvjed opet obišao djedove košnice. Ovaj put se spremao za zimski san i, bogami, dobro se pripremio. Sišao je čak do vikendice gdje Bego drži dio svojih košnica, pojeo sav med  koji su pčele skladištile za zimu, uništio pčelinje zajednice, oštetio inventar. Ipak, svaka posjeta medvjeda, ne samo da ne pokoleba djeda Begu, nego i donese nove zamisli. Ovaj put se djeci koja su došla u pomoć u prikupljanju razbacanih dijelova od košnica po šumi rodila ideja o gradnji male apikomore za djeda Begu.

Kažu djeca: ”Izgleda da su njih dvojica dobar tim i trebaju biti počašćeni. Možda medo dođe i na terapiju inhalacijom”. Ko zna?

I na kraju, ne možemo a da se ne zapitamo, zašto se medvjedi sve češće spuštaju u blizinu ljudskih nastanbi. Zasigurno ih glad tjera da se približe ljudima. Ali šta je uzrok njihovoj gladi, ko je kriv za nedostatak hrane za životinje u šumi? Čovjek ili?

Predlažemo stranicu na kojoj možete pronaći svog pčelara , stupiti u kontakt sa njim i nabaviti med  iz bilo kojeg mjesta u Bosni i Hercegovini. 

Kontakt informacije:

Telefon: 035-875-168

Posjetite  http://www.pcelari.ba