Evgenije Žolkević

O pčelaru


Evgenije Žolkević je pčelar iz Sarajeva. Pčelarenjem se počeo baviti prije trideset godina i jedan  je od tek nekoliko pčelara koji se bavi proizvodnjom matične mliječi. Način proizvodnje ove substance je izuzetno interesantan, a bazira se na emitiranju društva koje je ostalo bez matice. Na taj način radilice, u nadi da će izroditi novu maticu, matičnom mliječju pune čahure koje kasnije pčelari prazne za korist čovjeka.

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je hrana kojom mlade pčele hrane jaje koje će postati buduća matica. To je homogena, neprozirna i kremasta tvar bijele do kremastožućkaste  boje, viskoznosti vrhnja. Ima karakterističan oštar miris i specifičan kiselkasto gorak okus, nije slatka. Matična mliječ je proizvod mandibularnih i hipofaringealnih žlijezda pčela radilica.

Matična mliječ je najbogatiji i najkvalitetniji pčelinji proizvod.

SASTAV MATIČNE MLIJEČI

Matična mliječ ima jedinstven sastav, posjeduje visoku nutritivnu vrijednost i veliku biološku aktivnost. Sadrži gotovo sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalan rad ljudskog organizma.

Osnovni sastojci matične mliječi su: voda, različite vrste bjelančevina, lipidi, ugljikohidrati, vitamini, minerali, enzimi i drugi sastojci.

Bjelančevine matične mliječi sadrže 23 aminokiseline među kojima su sve esencijalne za ljude: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilanin, triptofan, lizin.

U sastav matične mliječi ulaze još vitamini, aminokiseline, fermenti i masne kiseline. Ukupna količina vitamina u matičnoj mliječi je od 336mg do 351mg u jednom gramu.

PROSJEČAN SASTAV MATIČNE MLIJEČI

Glukoza i fruktoza su glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi. To su reducirani šećeri koje  stanice mogu direktno primiti i koristiti kao energetsku hranu. Na taj način stanice ne troše dragocjeni inzulin, kao što je to slučaj sa saharozom. Matična mliječ je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži čist acetilholin (0,3 do 1,2 mg/g), neurotransmiter koji omogućava prijenos nervnih impulsa (pomaže u održavanju moždane aktivnosti i funkciji perifernog nervnog sustava). Bogata je mineralima. Sadrži kalij, natrij, kalcij, fosfor, magnezij, cing, sumpor, kobalt, krom, bizmut i bakar. Slobodne masne kiseline se nalaze u lipidnoj frakciji matične mliječi sa udjelom od 80-90 %, što se u prirodi veoma rijetko susreće. Najvažnija od njih i samo u matičnoj mliječi prisutna je nezasićena masna kiselina 10-hidroksi-2-desenska kiselina (10-HDA). Od farmakoloških učinaka pripisuju joj se antitumorska i antibakterijska djelovanja i jačanje imunološkog sustava.

UČINCI MATIČNE MLIJEČI

Djelovanje na nervni sustav

Matična mliječ je rijetki prirodni izvor acetilholina i na taj način doprinosi kvalitetnijem funkcionisanju moždanih funkcija i sprječavanju nastanka niza bolesti živčanog sustava kao što su:

  • difuzna arteroskleroza u mozgu sa i bez oštećenja
  • asenična neuroza
  • Parkinsonova bolest
  • Alzheimerova bolest
  • multipla skleroza
  • senilna demencija(koj je danas jako česta kod osoba u poodmaklom životnom dobu).

Matična mliječ regenerira živčane stanice i djeluje biostimulirajuće na cijeli organizam, te se stoga njenom dugotrajnom upotrebom povećava sposobnost učenja i pamćenja. Također poboljšava rad centralnog nervnog sustava, što uveliko potpomaže organizmu savladavanja danas sveprisutnog i neizbježnog stresa. Kontinuiranim uzimanjem matične mliječi produžava se radna sposobnost i psihofizička izdržljivost.

Antimikrobni učinak

Nezasićena masna kiselina 10-HDA smatra se najdjelotvornijom sastavnicom matične mliječi koja svoje djelovanje ostvaruje na širokom spektru bakterija ( Escherihija coli, Salmonella vulgaris, Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Stephylococcus aureus, Steptococcus apis) i mnogih drugih mikroorganizama. Matična mliječ sadrži nekoliko antimikrobnih polipeptida ( od kojih se izdvaja rojalizin), koji su važni za antigonističko djelovanje na bakterije ali i druge mikroorganizme ( Fujiwwara i sur., 1990.) Zahvaljujući 10-HDA i gamaglubulinu matična mliječ povećava otpornost organizma svojim pozitivnim utjecajem na imunološki sustav. Upravo s tom namjerom se vrlo često primjenjuje kod djeci i odraslih.

Djelovanje na tumorna tkiva

Eksperimentalna istraživanja su pokazala da matična mliječ djeluje negativno na razvoj tumora, na način da nezasićena masna kiselina ( 10-HDA ) spriječava njihovu vaskularizaciju (prokrivljenost)

Djelovanje na kardiovaskularni sustav

Matična mliječ

  • smanjuje krvni pritisak
  • spriječava i smanjuje nastanak krvnih ugrušaka
  • smanjuje novo masnoće u krvi, štetnog holesterola (LDL) i triglecirida, a povećava “dobar” holesterol (HDL)

Kod sustavnog i kontinuiranog korištenja matične mliječi uočen je smanjen broj pojava stenokardija.

Djelovanje na kožu

Lokalna primjena matične mliječi čini kožu mekšom, smanjuje nastanak bora, jača i popravlja kožni tonus, revitalizira kožu, daje joj vlažnost. Djeluje kao antioksidans, pa osim što kožu štiti od starenja, pomaže njenom zacjeljivanju. Matična mliječ se lokalno primjenjuje i kod osoba s kožnim bolestima, a najbolji učinci su vidljivi kod seboree i rozacee. Također pomaže u održavanju i jačanju kose i noktiju prilikom kombinirane primjene ( lokalno i sustavno).

Djelovanje na spolni i mokraćni sustav

Blagotvoran učinak matične mliječi je dokazan kod muških i ženskih spolnih organa, kod kojih se povećava prokrvljenost, stimulira diobu stanica,  te omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Kombiniranjem matične mliječi i propolisa ublažavaju se menstrualni bolovi kod većine žena. U menopauzi matična mliječ djeluje pozitivno , jer smanjuje neugodan osjećaj razdržljivosti, ublažava depresiju, smanjuje znojenje. Istraživanja su pokazala da matična mliječ pomaže u impotenciji, kao i frigidnosti, te doprinosi kvalitetnijem seksualnom životu, a sama spoznaja da je izrazito bogata sa cinkom, za kojeg znamo da je neophodan za kvalitetno funkcionisanje spolnih organa ( posebno prostate), ide u prilog toj činjenici.

Ostala djelovanja

Matična mliječ povećava pokretljivost zglobova različitih uzroka i smanjuje bol kod istih pacijenata. Matična mliječ podiže nivo energije u organizmu, stoga se sportistima proporučuje uzimanje, kako prilikom priprema, a posebno tokom takmičarske sezone. Kod djece koja imaju problema sa rastom, te psihomotoričkim i mentalnim razvojem, a zbog neadekvatne prihrane i negatinog uticaja crijevnih i dišnih infekcija, nakon uzimanja matične mliječi uočen je znatan i vidljiv napredak. Nakon svega par dana korištenja matične mliječi primećivalo se poboljšanje općeg stanja kod djeteta, vraćanja apetita, povećanje tjelesne težine, kvalitetniji san i intenzivnija emocionalna aktivnost. Kod dojilja s problemom nedostatka mlijeka, matična mliječ znatno utiče na povećanje istog.

NAČIN KONZUMACIJE MATIČNE MLIJEČI

Prilikom konzumacije svježe matične mliječi koristiti plastičnu, silikonsku ili keramičku kašičicu ( najpogodnije su plastične kašičice za kafu). Odgovarajućom kašičicom iz bočice zahvatiti količinu koja zapreminski odgovara veličini zrna kafe. Mliječ staviti pod jezik, pustiti da se istopi u ustima, ne gutati, ( apsorpcijom u usnoj duplji višestruko se povećava iskoristivost matične mliječi), jer želučana kiselina negativno utječe na njenu ljekovitost. Bočicu nakon upotreba obavezno zatvoriti i vratiti u frižider. Bočicu od 10 gr. potrošiti u periodu od 10 do 15 dana, a potom napraviti isto toliko pauze. Najbolje rezultate u liječenju i prevenciji bolesti daje kontinuirana upotreba matične mliječi.

NAPOMENA

Proizvodnja matične mliječi je komplikovan i mukotrpan posao koji zahtjeva strpljenje i predanost iskusnog i educiranog  pčelara. Zbog svoje ljekovitosti i visoke cijene, često je predmet facificiranja, pa zbog toga preporučujemo nabavku natične mliječi isključivo od pčelara u kojeg imate povjerenje i kojeg smatrate dovoljno sposobnim i educiranim za složen proces proizvodnje ovog najkvalitetnijeg proizvoda.

Tekst: Evgenije Žolkević

Kontakt informacije


Trg Nezavisnosti br. 26, Novi Grad

062-810-763

www.pcelarisa.ba

Pogledajte galeriju slika


Evgenije Žolkevic.jpg

Evgenije Žolkevic.jpg

Evgenije Žolkevic.jpg

Evgenije Žolkevic.jpg

Evgenije Žolkevic.jpg