Vrste meda i njegova ljekovita svojstva

vrste meda

Vrste meda i njegova ljekovita svojstva.

Vrste meda

U dalekoj prošlosti vjerovalo se da med liječi, okrepljuje, proizvodi život, jača snagu duha i tijela, primjenjuje se kod bolesti utorbe, inficiranih rana i fistula, itd.

Naučnim istraživanjem potvrđeno je da među djelima radi srca, da rastvoreni med prelazi u krvotok i cirkuliše, da je pravi terapeutski lijek koji se primjenjuje kod teških srčanih smetnji. Aktivna materija acetiholin veoma je značajna i poželjna za rad srca, jer djeluje na proširenje arterijskih sudova, što je zavisno od porijekla meda, jer se količina ove materije kreće od 1 do 100. Med normalizira srčani ritam, među djelima na povišeni krvni pritisak. Vitamin B 12, koji daje injekcije i druge oblice, djeluje protiv anemije. Soli meda utiču na stvaranje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), ukoliko se u organizmu dobro resorbuju i iskoriste. Med u saću pri žvakanju doprinosi dezinfekciji i čišćenju zuba, kao i jačanju desni.

Navode se vrste meda i njegova ljekovita svojstva u zavisnosti od njegovog porijekla, odnosno od kojih je biljke sakupljen nektar, i to:

  • bagremov med ima umirujuće djelovanje. Upotrebljava se protiv nesanice i lošeg sna, vrtoglavice i umirujući živčani sistem. Najdjelotvornije djeluje u čajevima od kamilice, matičnjaka (pčelinje ljubice, limunske trave, melise, ogulota) i kantariona.
  • lipov  med ima antiseptično i umirujuće djelovanje. Koristi se kod bronhitisa i nazeba, kao sredstvo koje pomaže iskašljavanju. Koristi se protiv znojenja, prehlada sa kihavicom, olakšava iskašljavanje, te izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporučuje se u ishrani kod djece, starijih osoba, osoba s niskim krvnim pritiskom i srčanim tegobama.
  • kaduljin (žalfijin) med IMA antieptično djelovanje. Izvanredno djeluje protiv suhog kašlja i prehlade, a olakšava i izbacuje sluzi iz bronhije i dušnika.
  • šumski med (medljikovac) djeluje antiseptično, umirujuće i antiiflamotorno (protiv zapaljenja). U svom sastavu nema cvijetnog meda. Spada u tamne vrste meda. Povoljno djeluje kod malokrvnosti, nedostatka željeza, iscrpljenosti i teških operacija. Uzima se u voćnim napicima ili sokovima od višnje, breskve ili kupčine. Poželjno je da ga trudnice uzimaju tijekom cijele trudnoće.
  • kestenov med širi periferne krvne sudove. Stišava bolesti probavnih organa, žuči i jetre. Najdjelotvorniji je u čajevima od kunice, kamilice, majčine dušice i šipurke.
  • vrijeskov med djelotvoran je protiv reume, bolesti mokraćnih organa i bubrega. Dodaje se čajevima od breze, kunice (nane), kamiice i šipurka.
  • lavandin  med, poznat kao blag med. Upotrebljava se kao dodatak u ishrani muške djece i starijih osoba, koji boluju od nekih akutnih i hroničnih bolesti, zatim srčanim bolesnicima i osobama sa niskim krvnim pritiskom.
  • matičnjakov  med se koristi kao sredstvo za umirenje.
  • karanfilov  med poboljšava rad urogenitalnih organa. Koristi se protiv dijareje, i za iskašljavanje.
  • nanin  med se najviše koristi kao analgetik, za smirivanje grčeva mišića i kao sredstvo za sprečavanje nadutosti.

NAPOMENA: Kod svih vrsta čajeva dodaju se 1-2 kašičice meda u mlak čaj.

Izvor: Alija Dolovac, “Savremeno pčelarstvo-nauka i praksa”, str. 427-428

Predlažemo stranicu na kojoj možete pronaći svog pčelara, kontaktirajte ga i nabavite iz bilo kojeg mjesta u Bosni i Hercegovini. 

Posjetite  http://www.pcelari.ba